Δωδεκανησιακή κουζίνα

Πληθώρα από φρέσκα ψάρια, θαλασσινά, κρέατα και ζαρζαβατικά τοπικής παραγωγής. Η δωδεκανησιακή κουζίνα είναι τόσο πλούσια και ποικιλόμορφη όσο και τα νησιά της. Γλυκό ντοματάκι και κρασοτύρι της Κω, γαελόπιτες της Σύμης, τυρόπιτες και πουγκιά της Πάτμου, μελεκούνια και ξεροτήγανα από την Ρόδο, ρεβυθοκεφτέδες και σουμάδα της Νισύρου, μυζήθρα με γίδινο γάλα από τους Λειψούς, παξιμάδια Αστυπάλαιας,  κρίθινες κουλούρες Καλύμνου, ψωμιά όλων των ειδών και «μακαρούνες» από την Κάρπαθο, τυριά της Κάσου και πολλά ακόμη παραδοσιακά προϊόντα. Ελαιόλαδο, γαλακτοκομικά, μέλι και κρασί, παράγονται σχεδόν σε κάθε νησί με συνέπεια να δημιουργείται ένα μωσαϊκό εκατοντάδων πρότυπων συνταγών και παραλλαγών τους.

Στην Πάτμο, λόγω της περιορισμένης διαθεσιμότητας κρέατος, η συνταγή που έχει αναπτυχθεί περισσότερο σε διάφορες εκδοχές είναι το κατσικάκι ή το αρνάκι (παραδοσιακό σε ξυλόφουρνο, λεμονάτο, με χοντρά μακαρόνια, σάλτσα, τριμμένο τοπικό τυρί κ.α.) To ρύζι, οι σταφίδες και τα κουκουνάρια συνήθως χρησιμοποιούνται ως γέμιση. Γενικότερα, ξεχωρίζουν τα αγριόχορτα  «στιφοράδικα» (σταμναγκάθια) και τα κρίταμα. Επίσης, οι ντόπιοι χρησιμοποιούν κολοκυθοανθούς για να φτιάξουν γεμιστές «φούντες» (γεμιστοί ανθοί με ρύζι ή φέτα). Μια ακόμη γνωστή συνταγή του νησιού είναι το χταπόδι στιφάδο.

Βέβαια, η πλέον φημισμένη τοπική λιχουδιά είναι η πατινιώτικη τυρόπιτα, την οποία θα συναντήσετε και γλυκιά (με προσθήκη κανέλας ή ζάχαρης). Εξίσου γνωστά είναι και τα παραδοσιακά γλυκά της Πάτμου, τα λεγόμενα πουγκιά (ζύμες που γίνονται τηγανητές ή ψητές με καρύδι και μέλι) όπως και το χαρακτηριστικό αμυγδαλωτό (μια παραλλαγή του νησιώτικου αμυγδαλωτού με ανθόνερο), το σχινόψωμο και οι σχινόπιτες. Πρόσφατα, άρχισε να καρποφορεί και η πρώτη σημαντική προσπάθεια για τοπικό κρασί, από το κτήμα «Πάτοινος» - Domaine de l' Apocalypse, σε μικρή ποσότητα. Τέλος, μετά την αναπαλαίωση των τριών ανεμόμυλων της Πάτμου στη Χώρα το 2012, παράγεται μία περιορισμένη ποσότητα αλευριού.